måndag 4 januari 2016

Uppföljning mål 2015 och nya mål 2016

Årlig avstämning 2015

Nu har bloggen funnits i ca ett års tid och det är dags att genomföra något slags uppföljning av min investering.

Anledningen till att jag startade denna blogg var för att jag kände att jag hade svårt att ha en struktur och en långsiktighet i min investering och att jag lätt lockades till att investera i olika aktier som egentligen inte alls passar in i min långa strategi. Detta märktes påtagligt innan jag startade bloggen men även under tiden jag bloggat vilket märktes bland annat genom att jag faktiskt köpte aktier i Vardia utan att förstå vad detta bolag var för något. Vardia bedriver fortfarande verksamhet och kan visa sig vara världens bästa investering på sikt, men det passar tyvärr inte mig som aktieägare.

Vad jag lärt mig under detta år som jag haft bloggen är att jag även i framtiden kommer att genomföra mindre kloka placeringen och så klart begå misstag. Vad jag ska fokusera på är att så snabbt som möjligt identifiera mina misstag för att försöka åtgärda dem så snart som möjligt.

Uppföljning mål 2015

Nedan har jag försökt samla de olika mål som jag haft under året samt göra en uppföljning till hur bra jag efterlevt mina mål. Kanske har vissa mål varit orimliga, rent av felaktiga?

Att avsätta 8000 kronor för aktieköp och att köpa aktier för 4000 kronor varje månad.
Ja, detta mål har jag hållit mig till varje månad.

Alla erhållna aktieutdelningar ska återinvesteras på börsen.
Ja, detta mål har jag hållit mig till utan undantag.

Jag ska inspireras av bloggaren Besser får att få hjälp med när det är dags att börja köpa aktier för pengarna som lagts undan.
Jag har fortsatt följa denna bloggare, och noterar att han redan genomfört mindre köp. Jag kommer inte att låta Bessers val till 100 % avgöra mina val.

Valutafördelningsmål:

  • SEK 75%
  • USD 10%
  • EUR 5%
  • DKK 5%
  • EUR 5%

Jag kan väl inte påstå att jag på något sätt uppnått detta mål, men jag ser det heller inte som rimligt att hålla detta exakt varje månad, och inte heller att nå det på så kort tid som ett år, framför allt inte med de stora förändringar jag haft i portföljen. Jag har inte uppnått detta mål.

Att regelbundet köpa en aktie i H&M i veckan.
Nästan, jag gjorde detta under lång tid men har sedan valt att köpa mer sporadiskt. Av de 62 aktier som jag planerade att inneha vid årets slut äger jag nu 60 stycken och får betrakta detta som att målet i princip är uppnått.

Varje enskilt bolag får som mest utgöra 15 % av aktieportföljen.
Nej, jag har inte lyckats uppnå detta mål med tanke på att H&M nu utgör 17 % av portföljen. Till mitt försvar var detta mål omöjligt att uppnå samtidigt som mitt mål att köpa 52 aktier i H&M under året.

Jag gjorde en prognos om att de bolag jag ägde vid årets början skulle generera 1700 kronor i utdelning under 2015.
Utfallet blev att jag mottagit 2845 kronor i utdelning, alltså avsevärt bättre än prognos, detta då jag köpt fler aktier löpande sedan prognosen skrevs.

Utveckling bland portföljbolagen.

Något som är mycket intressant att notera och reflektera över är att jag vid bloggens start hade 8 olika innehav i portföljen, och att min bedömning vid tidpunkten var att jag var nöjd med min portfölj (bortsett från Northland). Vid skrivande tidpunkt återstår endast 2 av dessa innehav vilka är H&M och Deere & Co. Rimligt att bortse ifrån är Northland (som jag vid tidpunkten visste var en värdelös investering) samt Spiltan räntefond (som jag då betraktade som likvida medel) vilket medför att 4 av 6 innehav avyttrats vilket alltså motsvarar 67 % av portföljen.

En sådan portföljomsättning är på intet sätt rimlig och det är av intresse att hålla denna andel så nära 0 som möjligt, jag betraktar ju mig själv som en nettoköpare och att jag bara ska köpa aktier i bolag som jag kan tänka mig att äga under en lång tid.

Samtidigt är det av största intresse att jag faktiskt säljer mina aktier i de bolag som jag kommit fram till att jag inte längre vill äga av någon anledning. Problemet är ju inte att jag sålde av aktierna utan att jag köpte dem från första början.

Ett alternativ är ju så klart att köpa billiga indexfonder istället, så att jag får en god riskspridning och en automatisk minskning av de bolag som underpresterar och en ökning i de bolag som överpresterar. Detta är dock inte ett alternativ som jag är speciellt intresserad av då ett av mina mål (även om jag inte skrivit om det på bloggen tidigare) är att vara direkt delägare i bolag. Att vara direkt delägare i bolag ökar mitt intresse för sparandet och fungerar som motivation och nöje, jag gillar helt enkelt att läsa om bolag, ta del av årsrapporter, och få utdelningarna direkt in på mitt konto.

Utdelningar 2015

Jag kan konstatera att jag mottagit totalt 18 utdelningar under 2015 och att den totala summan uppgår till 2 845 kronor (brutto, jag räknar med att få tillbaka all källskatt).
Utdelningarna har sett ut enligt följande:

  • Deere & Co: 83,94 kr.
  • Telia: 330 kr.
  • Ratos B: 650 kr.
  • Sampo: 601 kr.
  • Deere & Co: 84,77 kr.
  • H&M: 263,25 kr.
  • Latour: 114 kr.
  • Investor: 99 kr.
  • Ratos Pref: 50 kr.
  • Kopparbergs: 129,6 kr.
  • Deere & Co: 87,5 kr.
  • Ratos Pref: 50 kr.
  • PepsiCo: 17,6 kr.
  • Deere & Co: 86,94 kr.
  • Ratos Pref: 50 kr.
  • Realty Income: 43,15 kr.
  • J&J: 57 kr.
  • Realty Income: 47 kr.
Listan känns ganska blygsam, det är lätt att fantisera iväg om de framtida utdelningar jag så gärna vill erhålla efter att troget ha investerat min lön och återinvesterat mina utdelningar men när man tittar på listan ovan så är utdelningarnas storlek inte så imponerande. Jag kommer så klart att fortsätta på det inslagna spåret och hoppas på att kunna se fram emot utdelningshöjningar från företagen samt att jag inför nästa utdelningssäsong äger fler aktier än vad jag gjorde förra året.

Nya mål 2016

  • Att bara köpa aktier i bolag som jag kan tänka mig att äga under minst 20 år framöver.
  • Att bara köpa aktier i bolag som delar ut pengar.
  • Att bara köpa aktier i bolag som redovisar regelbunden vinst.
  • Att köpa aktier direkt i börsnoterade bolag (alltså inte köpa fonder)
  • Att avsätta 10 000 kronor till köp av aktier varje månad.
  • Att köpa aktier för minst 6000 kronor varje månad, oavsett vad som händer på börsen.
  • Att sträva efter att inget enskilt bolag ska utgöra mer än 10 % av portföljen.
  • Att återinvestera 100 % av alla erhållna utdelningar.
  • Jag kommer inte att sätta något mål för hur stora utdelningar jag som minst ska erhålla under 2016, i och med att mitt långsiktiga mål är att köpa aktier i bolag med hållbar och långsiktig utdelning och inte att köpa för en kortsiktigt hög utdelning.
Valutafördelning
Jag kommer inte att sätta upp någon specifik valutafördelning där en enskild valuta får en begränsning i absoluta tal. Jag ska dock se till att ha fokus på att den svenska valutan dominerar i portföljen, detta av den enkla anledning att jag betalar skatt i svenska kronor och därmed är beroende av utdelningen som slutligen erhålls i svenska kronor.

Självförsörjandegrad
Tyvärr kommer jag att ha svårt att hålla sjävförsörjandegraden på en hög nivå under kommande året. Detta då jag har flyttat och nu mer har en påtagligt högre hyra och månadskostnad. Detta bör medföra att med nuvarande nivå på utdelningarna (kommande 12 månaders utdelning) och den högre nivån på hyran (ungefär totala 12 månaders utgifter) kommer självförsörjandegraden att minska från 1,1 % till 0,8 %. Något som motverkar detta är att jag kommer att köpa mer aktier under kommande året och förhoppningsvis kunna avsluta året med ungefär 1,5 % i självförsörjandegrad. Jag sätter dock inte upp några mål kring detta utan konstaterar att självförsörjandegraden inte kommer att ha någon utveckling som går spikrakt uppåt direkt...

Portföljuppbyggnad
Detta är verkligen inte ett mål, utan mer bara en tanke om hur jag tror att min portfölj kan komma att se ut i framtiden. Jag är medveten om att jag kommer att hitta nya bolag i framtiden som jag kommer att vilja ska ingå i min portfölj samt att jag kan hitta negativa aspekter med vissa av bolagen som medför att jag vill sälja av dessa. Kanske är också fördelningen mellan bolagen lite skev, men detta inslag i målen för 2016 är av väldigt teoretisk karaktär, jag har ännu inte funderat jättemycket på den portföljsammansättning jag presenterar nedan:

HM 7%
Investor 7%
Consolidated Edison 6%
John Deere 4%
Skanska 4%
Industrivärlden 4%
Lundbergföretagen 4%
Sampo 4%
Realty Income 4%
J&J 4%
Latour 3%
Alfa Laval 3%
SCA 3%
Novo Nordisk 4%
PepsiCo 4%
Axfood 3%
Unilever + P&G 4%
Öresund 2%
Kinnevik 2%
Avanza 2%
Handelsbanken 2%
Nibe 2%
Fenix outdoor 2%
Colgate 2%
Reckitt Beckiser 2%
Mc donalds 2%
Wal mart 2%
ABB 2%
SKF 2%
Atlas Copco 2%
Kopparbergs + Diageo 2%

Detta skulle resultera i en branschsammansättning och en valutasammansättning enligt följande två bilder:



Vissa av dessa bolag kommer jag sannolikt att köpa in i portföljen i en mindre omfattning under 2016 för att på så sätt kunna bilda mig en uppfattning om bolaget. Det är mycket lättare att lära känna bolaget och hur det passar mig som investerare om jag faktiskt har bolaget i min portfölj på riktigt. Jag är dock säker på att jag inte kan sätta samman en bra portfölj helt i teorin, utan det krävs också att jag faktiskt äger bolagen för att kunna göra en bedömning kring min portfölj. Jag kommer att arbeta vidare utifrån sammansättningen jag presenterat ovan, och kommer säkerligen att resultera i en annorlunda portfölj i slutändan, men kanske något snarlik vad jag nu visat ovan.

Jag kommer framöver att fundera mer över huruvida det är ett för stort antal aktier i portföljen, om jag istället borde fokusera den mer på ett färre antal bolag.

Detta är väl ungefär mina mål inför 2016. Kanske kommer jag på att jag vill lägga till några mål, kanske kommer jag på att det var något av målen som var helt orimliga. Jag kommer att göra en halvårsavstämning i slutet av juni.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar