tisdag 22 november 2016

Kort genomgång av Castellum

Detta är en del i en "analysserie", se följande startinlägg som förklarar lite om tanken med detta.

Castellum är ett svenskt fastighetsbolag med ett börsvärde på 34,5 miljarder och har fastigheter som är värderade till 72 miljarder kronor. Fastigheterna består av kommersiella lokaler för kontor, butik, lager och industri om 3,7 miljoner kvm. Fastigheterna ägs och förvaltas under ett gemensamt varumärke via en decentraliserad organisation med lokal närvaro i fem geografiska tillväxtregioner i Sverige och Danmark. De fem regionerna är Mitt (Örebro, Västerås, Uppsala, Linköping, Norrköping, Jönköping och Växjö), Öresund (Malmö, Lund, Helsingborg och Köpenhamn), Väst (Storgöteborg inkl Borås och Halmstad), Stockholm och Norr (Gävle, Sundsvall, Östersund, Umeå och Luleå).

Castellum förvärvade bolaget Norrporten AB under år 2016 för 13,5 miljarder kronor med ett underliggande fastighetsvärde om 26 miljarder kronor.

Bolagets belåningsgrad har de senaste åren legat kring 51 – 54 %. Jag kan tycka att denna belåningsgrad känns ganska låg, nästan i nivå med Wallenstam som ligger på ca 45 %. Nackdelen här är väl att om en ekonomisk kris, lågkonjunktur eller annat slår till så kommer Wallenstams intäkter att fortsätta ticka på som om ingenting hänt, medan Castellum kan se sina intäkter försvinna samtidigt som värdet på fastigheterna minskar. I och med att fastigheterna består av kontor, butik, lager och industri kan värdet på en fastighet bli noll om hyresgästen går i konkurs, detta då fastigheten är så anpassad till en verksamhet och ligger på ett oattraktivt läge vilket medför att någon annan inte vill hyra fastigheten. Om detta inträffar är Castellum en påtagligt mycket mer riskfylld investering jämfört med Wallenstam.

Jag är intresserad av att investera i fastighetsbolag, och Castellum är en av kandidaterna men jag måste erkänna jag tror att det finns bättre kandidater i form av Wallenstam och Heba i första hand.


Beslut: Avvakta i nuläget, kan dock komma att utgöra en liten del av min ”fastighetskorg” i framtiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar