tisdag 8 november 2016

Kort genomgång av Novo Nordisk

Detta är en del i en "analysserie", se följande startinlägg som förklarar lite om tanken med detta.

Ett danskt bolag i läkemedelsbranschen. Bolaget bedriver upptäckt, utveckling, tillverkning och marknadsföring av läkemedel. Framför allt är bolaget världsledande inom diabetes.

Det har varit mycket diskussioner sedan 4 augusti när bolaget presenterade sämre utsikter för tillväxten framöver. Hårdare konkurrens osv ligger bakom denna förändring. Diabetes är väl tyvärr en sjukdom som kommer bli mer och mer vanlig i världen i takt med att länders välstånd ökar. Det kallas väl för ”välfärdssjukdom”.

Ytterligare press har kommit på bolaget i och med att Clinton vill minska läkemedelsbolagens vinster i USA, något som även Sanders har uttalat sig om. Nu är det ju val i USA idag, så det är inte klarlagt ännu vem som kommer att vinna valet. Frågan är hur mycket kommande president i USA kommer påverka Novo Nordisk vinst om 20 år? Jag har ingen aning, och jag har inte kunskap nog att kunna spekulera i detta.

Är prislappen rätt på bolaget? Svårt att säga, bolaget handlades till P/E strax över 20 för inte länge sedan och har uppvisat god tillväxt både på sin utdelning, vinst och omsättning. Idag handlas bolaget till P/E 16,7.

Faktum är att jag redan har börjat köpa några aktier inom detta bolag och kommer att fortsätta med det framöver.


Beslut: Köp. Kortsiktigt kan säkert vinster och vinsttillväxt ändras fram och tillbaka, på lång sikt tror jag bolaget kommer att göra fina vinster.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar